150 nya bussar i Värmland

Nu är Värmlandstrafiks nya bussupphandling klar. Efter flera års arbete kommer det vara trafikstart i december 2015. Det blir helt nya bussar som äntligen är anpassade för människor med funktionshinder och höga krav på komfort, säkerhet och miljö. Det känns väldigt bra för mig som ordförande i bolaget.

Vi har upphandlat med kvalitetskrav. Borta är den tid då man i upphandlingar av allt från äldreboenden till kollektivtrafik likt gamla tiders fattigauktioner bara frågade efter lägsta pris. Vi har haft en anbudstävling där pris, syn på ledningsfunktioner, informationsfrågor, miljöarbete och kvalitet varit en del av tävlingen. Det tycker jag är bra.

Nu vill vi gå vidare och öka turtätheten, påverka samhällsplaneringen så att vägar och samhällen byggs med människan och kollektivtrafiken i centrum och även utveckla en form av närtrafik för dem som bor utanför vårt ordinarie linjenät.

Fast till slut handlar det också om en kulturfråga. Vill vi som individer ändra våra vanor och börja resa tillsammans i större utsträckning?  För 14 år sedan sålde vi i vår familj våra två bilar. Sen dess har vi i huvudsak åkt kollektivt. Det var från början främst av ekonomiska skäl. Vi behövde spara pengar som stor barnfamilj. Senare blev miljöfrågan den stora drivkraften för att fortsätta. Nu handlar det för oss också om ett socialt trevligt och säkert sätt att resa.

Så nu är det dags för värmlänningarna att  ställa bilen och kliva om bord på våra  ( snart ) nya och fina bussar.

Välkommen ombord.

2 tankar på “150 nya bussar i Värmland

  1. Vi som bor i Lene undrar hur vi och framförallt våra barn och ungdomar ska kunna använda kollektivtrafiken när inga tåg stannar? Oerhört frustrerande med en kanonfin bytespunkt i Fagerås när den ligger på tok för långt bort. Vi har ca 15 km till Fagerås.

    • Hej. Nu handlade min text den här gången om våra nya bussar som vi satsar på och därmed också linjen Arvika Karlstad. När det gäller tågtrafiken så tycker jag man ska använda Lene tågstopp och som du vet delar jag uppfattningen att lene och andra tågstopp ska vara kvar.

Lämna en kommentar